Ja, Rønne bør have et bymuseum – og et grønt byrum!

Læserbrev

Ja, Rønne bør have et bymuseum – og et grønt byrum!

Interessant synspunkt, Søren Marott har i Bornholms Tidende, lørdag d. 1. April.

Hér slår SM til lyd for at Bornholms Museum ikke flytter til Bornholms Kunstmuseum i Rø, men bliver i Rønne. SM anviser at de snart tomme bygninger hvor Bornholms Gymnasium i dag ligger (fordelt i Søborgstræde, Storegade, Toldbodgade, Grønnegade) fint ville kunne rumme de kulturhistoriske samlinger – og peger så også på den interessante løsning med at bruge Amtmandsgården i Storegade i samme forbindelse.

Jeg deler sympatien for ideen med hensyn til at gøre brug af Amtmandsgården af flere grunde:

-dels har Amtmandsgården stor kulturhistorisk betydning for Rønne og Bornholm og bør af samme grund ikke sælges til privat personer.

-dels rummer den tilhørende have en fantastisk mulighed for at give Rønne en grønt byrum midt i byen. Et åndehul med rødder langt tilbage i historien.

-dels vil Amtmandsgården kunne blive en perfekt ramme om et Rønne bymuseum (gerne med særudstilling af bombardementet af både Rønne og Nexø, som S. Marott foreslår).

-dels har Rønne behov for at fastholde (og gerne udbygge) antallet af turistattraktioner i byen.

Jeg kan ikke forestille mig, at planerne om at samle Bornholms Museum med Bornholms Kunstmuseum  i Rø ikke skulle blive realiseret, og jeg ser da også for mig, at de to samlet vil kunne blive en inspirerende og oplevelsesrig turistattraktion.  Så lige dér er jeg ikke enig med lørdagens synspunkt.

Naturligvis skal byggeplanerne i Rø blive til noget – lad os bare komme i gang, men lad os så samtidig erkende, at Rønne ikke bør stå uden et bymuseum, når nu Bornholms Museum flytter. En metropol som Rønne uden mulighed for at kunne præsentere sine gæster (og bornholmerne) for byens egen historie vil undre mange, der gæster byen og gøre byen kulturhistorisk  – og turistattraktivt – fattigere.

Amtmandsgården er sat til salg – med særlige betingelser for de, der måtte købe den, – bygningen og haven er fredede og Regionskommunen ønsker netop i forhold til haven at handle med dén klausul, at den skal være åben for publikum i et forhandlingsbetinget omfang.

Jeg vil gerne gå et skridt videre og opfordre Regionskommunen til helt at droppe salget af Amtmandsgården, og i stedet give bygning og have i gave – ikke kun til Rønne by, turister der gæster os, men også i gave til hele Bornholm!

 

Lisbeth Riemann,

Pistolstræde 2, Rønne,

Kandidat til Kommunalvalget nov. 2017 på Bornholmerlisten. (liste W)

Kandidat på Bornholmerlisten og borger – ligesom du!

Bornholmerlisten er en borgerliste. Hér møder du 5 frie uafhængige bornholmere, og jeg er én af dem. Alle har vi masser af holdninger til, hvad der tjener Bornholm og bornholmerne bedst – men intet snerrende politisk tilhørsforhold.

Er det en fordel? Ja – det mener jeg, det er!

For hvad skal jeg bruge en partipolitik til, når dét, vi skal drøfte og stemme om i kommunalbestyrelsessalen handler om, hvilken energivenlig vej, Bornholm skal gå – hvilke forhold, der skal være på vore plejecentre – hvilke skoler, der skal nedlægges eller bevares – hvilke kommunale anlæg, der skal sættes i gang –  hvilken udvikling der skal stimuleres i de små samfund på øen, for at alle har det godt, og synes, Bornholm er et godt sted at bo – hele livet?

Det er de NÆRE ting, kommunalbestyrelsen drøfter – dét der betyder noget for vores hverdag og vores fælles fremtid, og det er lige netop af dén grund, at det er vigtigt, at kunne påvirke udviklingen på Bornholm med en PERSONLIG stemme – og det kan jeg og mine medkandidater, som stiller op på Bornholmerlisten. Vi kan stemme efter egen personlige overbevisning og vi bliver IKKE presset af partidisciplin til at stemme som flertallet i en partigruppe. Mon bornholmerne er helt klar over denne forskel på Bornholmerlisten (borgerlisten) og politiske partier?

Og hvem er vi så, når vi ikke er partisoldater, men frie mennesker?

Jeg kan kun svare for mig selv og sige det ganske kort. Jeg er social/liberalist – rundet af en socialdemokratisk opvækst og påvirkning, som har sat sunde og menneskekærlige værdier i mig. Jeg mener at ulighed er det værste i verden – derfor ligger det mig på sinde, at medvirke til, at vi bruger vores skattegrundlag med omtanke og næstekærlighed. Og evner det holistiske helhedssyn, som skal sikre en visionær vej for vores dejlige ø.

Jeg tror, jeg deler denne tilgang til livet og beslutningsprocesserne i kommunalbestyrelsessalen på lille Bornholm med de fleste i salen, men jeg værdsætter at kunne repræsentere de, der stemmer på mig med min personlige og uforfalskede stemme – derfor stiller jeg op på Bornholmerlisten.

 

Lisbeth Riemann

Kandidat til kommunalvalget i november på Bornholmerlisten sammen med Carl Ilsøe, Kirstine van Sabben, Niels Henriksen og Kim Eg Thygesen.

Flot, Peter Vesløv.

Bornholmerlisten føler sig næsten beæret over og er glade for, at direktør Peter Vesløv  besvarer vort læserbrev, og – dermed ”kommer udenfor hegnet”.

Vi er fuldstændig enig med Peter Vesløv i, at det generelt ikke er ambitiøst at sige NEJ. Og slet ikke, hvis man ikke har noget andet at stille i stedet.

Men det har Bornholmerlisten (liste W) også – vi ønsker stadig vindmøller, men vi ønsker dem placeret til havs – derude, hvor ingen tager skade af deres roterende vinger.

Derudover har vi også ved flere lejligheder peget på alternativer som solenergi, biobrændsler (også til busdrift) etc. Så jo, vi har noget at stille i stedet!

Vi er enige i den ambitiøse målsætning om, at Bornholm skal være CO2 neutral mht. Strøm i 2025 og Bornholmerlisten medvirker gerne positivt til at nå dette mål – så ambitiøse er vi skam – blot ikke på bekostning af den snusfornuft, vi skylder at tage i brug, når det undervejs skal vurderes, hvad der tjener Bornholm og bornholmerne bedst.

Og når det kommer til netop dét, så mener vi at det tjener både demokratiet og Bornholm bedst at lytte til bornholmernes ønsker – også selvom det skulle betyde, at målsætningen ikke præcis nås inden 2025 – kunne det gøre den store skade?

Skade derimod kan der ske på folkestyret, hvis de, der sidder på magten, stædigt holder fast i at målet skal nås – med løsninger, som udvikling andre steder i Danmark går imod. Og i deres stræben efter dette mål sætter sig helt ud over at lytte til, hvad bornholmerne ønsker sig. Dén sti ønsker Bornholmerlisten ikke at betræde – og heldigvis for Bornholm har vi vores frie og demokratiske stemmeret at arbejde med – helt ind i byrådssalen.

Venlig Hilsen Bornholmerlisten

Carl Ilsøe, Kirstine Van Sabben, Lisbeth Riemann, Niels Henriksen og Kim Eg Thygesen.